søndag den 3. maj 2009

Kode der VALIDERER

Når folk første gang hører om kode der validerer, bliver øjnene himmelvendte. Men faktisk er der en meget logisk tanke bag det, at koden skal validere. I må regne med, at søgemaskiner ser din side ud fra koden - ikke det visuelle.

Lad mig forklare. Når du besøger denne side sker der en TOLKNING af html-koderne i det program du ser siden med, nemlig den såkaldte "browser". Du ser grafik, flere spalter, farver m.v. Det gør søgemaskinen ikke. Når der optræder grafik, ses denne ikke af søgemaskinens robot. Medmindre du husker at definere en såkaldt alt-tag hvor du f.eks. beskriver indholdet af grafikken.

Det samme gælder hvorvidt et link du klikker på sender dig videre i et nyt faneblad eller åbnes i samme vindue. Hvis linke åbnes i samme vindue er din gæst forsvundet for længst, hvorimod du kan definere en target="_blank" som gør, at din side fortsat ligger bag den besøgte side når brugeren lukker det nye vindue. Den slags er der mange der ikke aner en dyt om, og det er såmænd også fint nok.

Mange bruger et CMS-system til at styre sine hjemmesider, og det gør det nemt at vedligeholde sine hjemmesider. Imidlertid er det ikke særlig smart når der så bagefter opstår situationer hvor CMS-systemet ikke laver ordentlig kode. Dette opdager du typisk ved at se en side med forskellige browsere. Hvordan siden ser ud i Internet Explorer behøver bestemt ikke at være det samme som at se siden med Opera, Safari eller Mozilla Firefox.

En anden måde du kan opdage manglende orden i koderne kan være hvis du påkalder en validering af dine sider. Dette kan du gøre fra http://validator.w3.org/ hvorefter du får en tilbagemelding om evt. fejl i dine koder. Hvis der meldes retur, at der ikke er nogen fejl overhovedet er det en god ting. Så har du nemlig valid kode — kode der overholder reglerne for rigtig HTML.

Når nu andre protesterer med deres påstande om, at dette ikke har nogen effekt, så prøv at åbne dit Word-dokument med en Notesblok (eller TextEdit hvis du bruger MacOS). Så vil du opdage en masse koder og underlige tegn i stedet for den egentlige tekst. Det samme sker rent faktisk hvis du ikke har kode, der validerer. Du mindsker chancen for korrekt tolkning af dine sider, hvis du ikke aner hvordan den rigtige HTML struktur rent faktisk er.

Kode der validerer er ordentlig kode, og ligesom debet og kredit skal balancere før man bogfører kladden der indskrives i et økonomisystem, så må man også stræbe efter at have så god kode som muligt.

Bliv hængende og få mange flere tips til hvordan du får optimeret dine sider i forhold til søgemaskinerne. God arbejdslyst. Håber din kode validerer. :-)

Ingen kommentarer: